Magdalena Borek

Szukam pomocy w chorobie

Dieta w chorobach Lublin, Puławy

Podłoże wielu chorób leżeć może w nieprawidłowej diecie, a praktycznie każda z nich wymagać będzie stosowania określonych zaleceń dietetycznych, niezależnie od tego czy są to dolegliwości takie jak zaparcia, czy poważniejsze choroby nowotworowe. Dostosowany jadłospis to nie tylko najlepsza profilaktyka budująca odporność organizmu, jest to też istotne jego wsparcie w trakcie trwania chorób , ponieważ pomaga znosić ciężkie doświadczenia, które im towarzyszą.
Zapraszam do moich gabinetów w Lublinie i Puławach , a przeanalizujemy Twój aktualny stan zdrowia - dokonamy wywiadu, przeprowadzimy badania pomiarowe, na podstawie których dostosujemy odpowiedni plan żywieniowy, uwzględniając przy tym Twoje indywidualne możliwości i preferencje smakowe.

Poniżej znajdziesz informacje na temat chorób takich jak: hashimoto i choroby tarczycy, insulinooporność, cukrzyca, dna moczanowa, nadciśnienie tętnicze, anemia (niedokrwistość), refluks i choroby układu pokarmowego, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe, choroby wątroby, PCOS, AZS i choroby skóry


Konsultacje dietetyczne w chorobie

Zapewnienie swojemu organizmowi wszelkich potrzebnych wartości odżywczych wspiera jego funkcjonowanie, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób. W przypadkach, w których zdążyła się już rozwinąć możemy złagodzić przykre dolegliwości jej towarzyszące. Często skupiamy się na leczeniu farmakologicznym, tymczasem wiele problemów wyeliminować możemy przy pomocy odpowiedniej diety , nie narażając się na skutki uboczne i wzmacniając organizm u jego podstawy. Najlepiej zacząć od środków najmniej inwazyjnych, a do tych należy właśnie dieta.

Konsultacje dietetyczne zaczną się od analizy wyników badań, określenia masy ciała , oceny stopnia otłuszczenia, a także ilości masy mięśniowej. Konieczny będzie również wywiad, określający indywidualne upodobania i nawyki żywieniowe, a także styl życia, historię przebytych chorób i przyjmowanych leków. To pozwoli nam otrzymać pełniejszy obraz stanu zdrowia, a co za tym idzie stworzyć plan dietetyczny optymalny dla indywidualnych potrzeb organizmu, w tym zgodny z zaleceniami dotyczącymi danej choroby.

Hashimoto i choroby tarczycy

Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym, nazywana też przewlekłym limfocytowym zapaleniem tarczycy.

Towarzyszy zarówno przy zmniejszonej, jak i nadmiernej aktywności tego gruczołu, dlatego aby zweryfikować jej stan, konieczne w pierwszej kolejności będą badania hormonu tyreotropowego (TSH), a także stężenia trójjodotyroniny (FT3), tyroksyny (FT4), przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG) i peroksydazie. Należy jednak pamiętać, że normy mogą się różnić w zależności od wieku i płci.

Podwyższona norma TSH świadczyć może o nadczynności tarczycy, natomiast niski wynik może wskazywać na jej niedoczynność. W takich przypadkach konieczne będzie dokonanie dodatkowych badań na stężenie FT3 i FT4 - powinny wynosić około 50% zakresu referencyjnego. Zakres normy TSH wynosi od 0,32 do 4,5 mU/l dla osoby dorosłej.

Podłoże występowania chorób tarczycy ma najczęściej charakter genetyczny lub środowiskowy. Całkowite wyleczenie Hashimoto nie jest możliwe, ale można złagodzić towarzyszące jej dolegliwości. Konieczne będzie unikanie żywności o wysokim poziomie glikemicznym, a zastąpienie go posiłkami bogatymi w błonnik, żelazo, selen i jod.

Insulinooporność

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym, objawiającym się w zmniejszonej wrażliwości organizmu na wchłanianie insuliny. Do tego stanu przyczyniać się może otyłość, nieprawidłowa, obfita w węglowodany dieta, zbyt niska aktywność fizyczna, przyjmowane leki, ale może też towarzyszyć jednostkom chorobowym, takim jak marskość wątroby lub niewydolność nerek.

Do diagnozy niezbędne będzie przeprowadzenie klinicznych badań krwi, określających stężenie insuliny i glukozy na czczo . Na tej podstawie obliczany jest wskaźnik HOMA-IR, który sprawdzić można na podstawie następującego wzoru: HOMA = (poziom insuliny we krwi na czczo [mu/ml] x poziom glukozy we krwi na czczo [mmol/l]) / 22,5

Prawidłowy wskaźnik HOMA powinien wynosić mniej niż 1 , wynik powyżej świadczyć może o tym, że mamy do czynienia z insulinoopornością. Norma dla poziomu insuliny wynosi 3–25 mU/ml , natomiast glukoza powinna mieścić się w granicach 3,9–5,5 mmol/l.

Przekroczone normy to znak, że powinniśmy skorzystać z pomocy dietetyka, insulinooporność prowadzić może bowiem do cukrzycy. Dieta musi być dostosowana indywidualnie - przy otyłości konieczna będzie redukcja, w niektórych przypadkach natomiast odchudzanie nie będzie potrzebne. Głównym sposobem na zwalczenie insulinooporności jest narzucenie sobie zdrowego stylu życia. Z pewnością wykluczyć będzie trzeba posiłki o wysokim indeksie glikemicznym, obfite w węglowodany, wysokoprzetworzone i z dużą ilością soli.

Cukrzyca

Cukrzyca to choroba metaboliczna, wynikająca z zaburzonego wydzielania insuliny. Przyczyny zależą od jej typu; typ 1 cukrzycy określany jest jako choroba autoimmunologiczna, wynikająca najczęściej z czynników genetycznych. Większość pacjentów cierpi na cukrzycę typu 2, a podłoże jej występowania tkwi w nieprawidłowej diecie i braku aktywności fizycznej.

Do diagnostyki posłuży dwukrotnie powtórzony pomiar cukru we krwi, norma dla glikemii we krwi na czczo wynosi 70 - 99 mg/dl , powyżej jest ona przekroczona, a jeśli badanie wykazuje wynik 126 mg/dl, to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że mamy do czynienia z cukrzycą . Można też ją zdiagnozować za pomocą testu doustnego obciążenia glukozą (OGGT).

Dieta przy cukrzycy powinna mieć niski indeks glikemiczny, a także być pozbawiona produktów wysokoprzetworzonych, takich jak biały ryż, makaron, jasne pieczywo. Warto zastąpić ją pełnoziarnistymi zamiennikami, włączając więcej surowych warzyw i owoców.

Dna moczanowa

Dna moczanowa rozwija się często niepostrzeżenie, wykrycie jej na wczesnym etapie jest możliwe tylko przy pomocy badania surowicy krwi na obecność kwasu moczowego. Norma mieści się w granicach 3-7 mg/dL.

Podstawową przyczyną powstawania dny moczanowej jest nadmiar odkładającego się kwasu moczowego , który pochodzi często z puryn dostarczanych wraz z pożywieniem. Najwięcej puryn znajduje się w większości wyrobów mięsnych, a także niektórych rybach i roślinach strączkowych, takich jak soczewica, czy fasola. Należy je wykluczyć, podobnie jak wszelkie mięsne wywary, galarety i marynaty. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta wegetariańska, urozmaicona w chudy nabiał.

Nadciśnienie tętnicze

O nadciśnieniu tętniczym świadczy podwyższone ciśnienie krwi, badane przy pomocy ciśnieniomierza, jego wartość wynosi wówczas 140/90 mm Hg. Rozpoznaje się je na podstawie kilkukrotnie przeprowadzonych pomiarów w odstępie czasowym. Obowiązująca klasyfikacja ciśnienia tętniczego za prawidłową wartość ciśnienia uznaje wynik 120–129/80–84 mm Hg . Przyczyną tej dolegliwości może być genetyka, nieodpowiednia, obfita w duże ilości soli dieta, brak ruchu, otyłość.

Osoby z nadciśnieniem powinny unikać białego pieczywa i żywności o zbyt dużej podaży energii, wysokotłuszczowej i obfitej w węglowodany, a włączyć świeże i gotowane warzywa, chude mięso, nabiał i ryby.

Anemia (niedokrwistość)

Anemia objawia się w zbyt małej ilości czerwonych krwinek (erytrocytów), hemoglobiny i hematokrytu wynikającej najczęściej z niedoborów żelaza. Stwierdzana jest na podstawie morfologii, gdy znajduje się poniżej optymalnych wartości;

Norma hemoglobiny:

  • kobiety: 12–16 g/dl
  • mężczyźni: 14–18 g/dl

Norma poziomu czerwonych krwinek:

  • kobiety: 4,2–5,4 mln/mm³
  • mężczyźni: 4,5–5,9 mln/mm³

Normy hematokrytu:

  • kobiety: 36-45%
  • mężczyźni: 40-54%

Przy niedokrwistości dieta musi być pełnowartościowa, obfita w witaminy, składniki mineralne, białko, węglowodany i tłuszcze. Należy unikać cukru i wyrobów cukierniczych.

Choroby wątroby

Źródłem chorób wątroby mogą być rozmaite czynniki, takie jak infekcja, wady genetyczne, przyjmowane medykamenty, ale też nieprawidłowa dieta i nadużywanie alkoholu. Pomocne badania diagnostyczne obejmują morfologię krwi, próby wątrobowe, białko osocza - albumina, przeciwciała anty-HBs i anty-HCV. Norma dla prób wątrobowych prezentuje się następująco:

  • ALT: 5-40 U/l
  • AST: 5-40 U/l
  • ALP: 20-70 U/l (j.m /l),
  • BIL: 0,2 - 1,1 mg% (3,42 - 20,6 µmol/l)
  • GGTP: poniżej 35 U/l u kobiet i poniżej 40 U/l u mężczyzn

Nawet jedna podwyższona wartość może świadczyć o dolegliwościach, takich jak żółtaczka, marskość lub zapalenie wątroby. Takie wyniki należy skonsultować z lekarzem, aby w razie potrzeby zlecił dalsze badania w celu postawienia precyzyjnej diagnozy. Warto jednak przy tym zadbać o odpowiednią dietę, która przełoży się na utrzymanie w normie wyników prób wątrobowych, a na to pozwoli żywność lekkostrawna, bogata w witaminę B, unikanie alkoholu, pokarmów wysokotłuszczowych i obfitych w węglowodany.

PCOS

Zespół policystycznych jajników, czyli PCOS związany jest z zaburzeniami hormonalnymi. Objawia się w zaburzeniach metabolicznych, miesiączkowych, problemach z cerą, trudnościami z zajściem w ciążę, nadmiernym owłosieniem, otyłości.

Dolegliwości tej nie da się wyleczyć, ale można łagodzić jej objawy, m.in dobrze skomponowaną dietą , opierającą się przede wszystkim na dużej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych. Włączyć można także chude mięso, nabiał i ryby.

Poradnia dietetyczna Dobry Dietetyk Magdalena Borek oferuje

Otrzymasz kompleksowe wsparcie, dzięki któremu zapobiegniesz przykrym objawom wielu chorób, a oprócz tego zwiększysz świadomość na temat własnego organizmu. To da możliwość zmiany nawyków i tym samym polepszenia swojego stanu zdrowia. Dowiedz się jak przygotować się na konsultacje , aby jak najlepiej przybliżyć swoją aktualną sytuację zdrowotną i tym samym precyzyjniej dobrać indywidualny plan, a następnie umów się na wizytę, na której wspólnie przeanalizujemy najważniejsze kwestie dotyczące Twojego zdrowia oraz stylu życia, aby znaleźć i zniwelować źródło problemu . Jeśli nie masz aktualnych wyników zlecę dla Ciebie odpowiednie badania, które umożliwią obranie odpowiedniej drogi. Możesz też wypełnić ankietę , na podstawie której system wygeneruje dla Ciebie indywidualny zestaw badań przydatnych do analizy. Pomoc jaką oferuje mój gabinet dietetyczny jest dostosowana do indywidualnych potrzeb - w razie konieczności może mieć również charakter długoterminowy, aby mieć pewność, że osiągamy najlepsze możliwe efekty.

Pakiet pomocy obejmuje

  • szczegółową analizę i ocenę aktualnej wagi, stopnia oraz rodzaju otłuszczenia ciała
  • analizę i ocenę zachowań żywieniowych i stylu życia mogących mieć wpływ na aktualne problemy zdrowotne
  • szczegółową analizę i ocenę spożycia  kilkudziesięciu składników pokarmowych w diecie wraz z obszernym raportem opisowym
  • ukierunkowanie w zakresie wykonania odpowiednich badań laboratoryjnych, w przypadku braku opieki lekraskiej
  • przygotowanie szczegółowego planu żywienia obejmującego pakiet jadłospisów dniowych (na każdy osobno dzień terapii). Plan żywienia jest ściśle dopasowany do aktualnego problemu, stawianego celu, stanu zdrowia, upodobań smakowych, umiejętności kulinarnych, itp. Zawiera wszystkie gramatury i opisy przygotowania potraw.
  • opracowanie szczegółowej listy zakupów ułatwiającej realizację diety
  • opracowanie listy specjalnych zadań terapeutycznych
  • przygotowanie dodatkowych, szczegółowych zaleceń dietetycznych oraz zaleceń dotyczących zmiany w stylu życia w kontekście istniejących problemów chorobowych
  • odpowiednie ukierunkowanie w zakresie ewentualnych zajęć ruchowych

Cennik usług dietetycznych

Zapraszam Cię do zapoznania się z cennikiem usług dietetycznych świadczonych w moich gabinetach w Lublinie i Puławach. Oferta obejmuje 3 podstawowe warianty:

  • pierwsza konsultacja, czyli badanie wraz z pomiarem, analizą wyników badań medycznych, szczegółowym omówieniem potrzeb oraz preferencji żywieniowych.
  • przygotowanie oraz odbiór planu dietetycznego ( 3 tygodniowy plan dietetyczny idealnie dobrany pod Twoje upodobania, możliwości czasowe, problemy zdrowotne i oczekiwania ) wraz z objaśnieniem wszystkich szczegółów i analiz
  • wizyta kontrolna , czyli kontynuacja diety - analiza osiągniętych efektów, szczegółowy wywiad dotyczący bieżącej diety - przygotowanie całkowicie nowego jadłospisu na kolejne 3 tygodnie

Więcej szczegółów dotyczących cennika usług dietetycznych znajdziesz na stronie: Cennik

Zapraszam serdecznie do moich gabinetów!

Dobry Dietetyk℠ Lublin

ul. Bartosza Głowackiego 35

II piętro, pokój 59

20-060 Lublin

Gdzie w Lublinie: Znajdź mnie na mapie

Dobry Dietetyk℠ Puławy

ul. Zygmunta Wróblewskiego 3/1A

Gabinety Lekarskie SALUS

24-100 Puławy

Gdzie w Puławach: Znajdź mnie na mapie

Polecane artykuły

Tarta na talerzu

Z Janiną Zbiciak, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w warszawskim Kole Bródno oraz członkiem Prezydium i Zarządu Oddziału Mazowieckiego PSD – rozmawia Magda Borowska

czytaj więcej

Pokonać depresję

Depresja to tajemnicza choroba. Do niedawna była często lekceważona ze względu na słabą świadomość społeczną oraz brak wyraźnych przyczyn zachorowalności. Tymczasem jest to przewlekłe, poważne ...

czytaj więcej

Co lubi wątroba

Z mgr inż. Urszulą Pierchałą, dietetykiem z Gabinetu Medycznego ZUSANLI w Warszawie rozmawia Magdalena Próchnicka

czytaj więcej

Niewielkimi krokami do zdrowia

Dziś, czwartego lutego, obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem. To dzień, w którym warto pomyśleć o tym, jakie działania mogą nam pomóc w profilaktyce nowotworowej. ...

czytaj więcej
POKAŻ