Magdalena Borek

Chcę dobrze i zdrowo odżywiać się

Dieta na poprawę nastroju, samopoczucia i stres Lublin, Puławy

Przyczyn złego samopoczucia szukamy często w czynnikach zewnętrznych i rzeczywiście nie pozostają one obojętne. Nie można zapomnieć też o tych wewnętrznych, a do takich należy odpowiednia dieta. Skrupulatnie dobrany jadłospis pozytywnie wpłynie na wiele aspektów życia, w tym dobry nastrój i ogólne samopoczucie.
Zapraszam do moich gabinetów w Lublinie i Puławach, a dobierzemy adekwatną do Twoich potrzeb dietę, dzięki której osiągniesz optymalne dla siebie efekty. Szczegółowo przeanalizujemy Twój stan zdrowia i dostosujemy plan dietetyczny, uwzględniając Twoje indywidualne możliwości czasowe, preferencje smakowe i potrzeby organizmu.

Jakie czynniki wpływają na złe samopoczucie?

Niekomfortowa, niestabilna sytuacja życiowa, komplikacje w relacjach lub pracy, bezsenność, pogoda, choroba - wszystko to powodować może złe samopoczucie. Siedzący tryb życia lub stres wynikający ze zbyt szybkiego tempa życia to często winowajcy wielu problemów na tle zdrowotnym. Złe nawyki, które im towarzyszą, przekładają się na funkcjonowanie organizmu, co może wiązać się z szeregiem postępujących komplikacji . Do takich nawyków zalicza się duża ilość żywności przetworzonej, która może zaburzać mikrobiom jelitowy, spożywane w nadmiarze węglowodany w ciężkich potrawach, powodujące uczucie ciężkości, jedzenie o zbyt późnych porach, a także niedobór cennych wartości odżywczych, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować.

W takich wypadkach trudniej o dobry stan ducha, dlatego zrównoważona dieta, bogata w wartości odżywcze, witaminy i minerały jest istotnym wsparciem dla organizmu , wspomagającym najważniejsze procesy.

Dobre samopoczucie, czyli czym jest hormon szczęścia - serotonina

Jak właściwie zdefiniować dobre samopoczucie w kontekście funkcjonowania organizmu? Za to uczucie odpowiada m.in serotonina, zwana inaczej hormonem szczęścia. Jest to substancja chemiczna wydzielana w układzie pokarmowym, powstaje z rozpadającego się tryptofanu, czyli aminokwasu, który dostarczany jest wraz z pożywieniem. Poza tym jest istotnym neuroprzekaźnikiem, i choć najczęściej mówi się, że to układ nerwowy obfituje w nią najbardziej, to najwięcej serotoniny znajdziemy jednak właśnie w układzie pokarmowym . Związek ten, poza tym, że odpowiada za poczucie szczęścia, to pozytywnie wpływa też na prawidłowe działanie układu pokarmowego, zasypianie, wspomaga krzepnięcie krwi oraz funkcjonowanie organów. Niedobór serotoniny może więc prowadzić do wielu problemów, dlatego ważne jest, aby zadbać o jej prawidłowy poziom. Poza dietą, pomoże w tym także aktywność fizyczna, ekspozycja na promienie słoneczne oraz odpoczynek.

Stres, a nasze wybory żywieniowe

W świecie przybierającym coraz większego tempa, obciążeni wieloma obowiązkami jesteśmy wysoce narażeni na stres, który ma destrukcyjny wpływ na nasze funkcjonowanie . W takich okolicznościach często też nie znajdujemy czasu, aby zastanowić się nad prawidłowym żywieniem, nie przykładamy wagi do tego, co ląduje na naszym talerzu, a zdarza się również, że reagujemy nadmiernym objadaniem się. Spada też poziom serotoniny w organizmie, a poziom kortyzolu podnosi się, co powoduje w następstwie podwyższony apetyt, w dodatku głównie na żywność obfitą w węglowodany i cukier, czyli potrawy tłuste i słodkie przekąski. To prosta droga do zwiększenia masy ciała, a tym samym pogorszenia samopoczucia.

Depresja i otyłość - odchudzanie się w depresji

Otyłość wpływa często negatywnie na samoocenę - brak akceptacji samego siebie, swojego wyglądu może być przyczyną stanów depresyjnych. Tak jak depresja prowadzić może do nadwagi, choćby za sprawą wzmożonej apatii, braku zainteresowania swoim zdrowiem, a także przy leczeniu farmakologicznym, powodującym zaburzenia odżywiania. W obu przypadkach dobrym wsparciem będzie dieta, która przełoży się na samopoczucie fizyczne i psychiczne. Takim sposobem możemy podwyższyć poziom serotoniny, której w przypadku takich problemów brakuje, a jednocześnie popracować nad własną sylwetką, rozpoczynając tym samym proces samoakceptacji.

Poprawianie nastroju jedzeniem. Czy to działa?

Skoro wiemy już, że serotonina powstaje z dostarczanego wraz z pożywieniem tryptofanu, to nie powinniśmy mieć wątpliwości, że poprawa nastroju i dobra żywność idą ze sobą w parze . Poza tym, że możemy otworzyć się na nowe, ciekawe smaki, które same w sobie są miłym doznaniem, to ma to też swoje potwierdzenie w procesach biologicznych. Pracę mózgu wspomagają m.in witaminy z grupy B (zwłaszcza witamina B4), niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone, magnez, cynk i miedź. Regularne spożywanie tych elementów sprzyja zwiększonej koncentracji, energii, kreatywności, a tym samym ma wpływ na naszą efektywność i wydajność. Dzięki temu osiągamy lepsze wyniki podczas pracy i nauki, mija rozdrażnienie spowodowane obniżoną koncentracją, zyskujemy na samopoczuciu, co przekłada się również na relacje rodzinne i zawodowe. Zbilansowana dieta może zatem przynieść wiele dobrego, i to na różnych płaszczyznach życiowych, ale od czego zacząć? Jak się odżywiać?

Jak i co jeść na poprawę nastroju?

Niedobory każdej osoby mogą być zróżnicowane, ale najważniejszym jest, aby stale spożywać dania bogate we wszystkie istotne wartości odżywcze. Dużo witamin z grupy B znajdziesz na przykład w jajkach, jogurtach naturalnych, ciecierzycy lub soczewicy, natomiast cenne kwasy tłuszczowe w orzechach, nasionach, rybach, takich jak łosoś lub makrela, a także w oleju rzepakowym i lnianym. Jaja i ryby są też cennym źródłem witaminy D, nie mniej istotnej w funkcjonowaniu organizmu.

Dzięki diecie, dostosowanej do indywidualnych potrzeb, można wypracować zupełnie nowe nawyki, stać się odporniejszym na stres, ograniczyć nerwy, poznać nowe smaki, a tym samym podnieść jakość swojego życia. Warto więc zacząć już teraz, aby szybciej cieszyć się dobrą formą.

Pakiet pomocy obejmuje

  • szczegółową analizę i ocenę aktualnej wagi i składu ciała
  • analizę i ocenę zachowań żywieniowych i stylu życia mogących mieć wpływ na zdrowie i poziom samopoczucia
  • szczegółową analizę i ocenę spożycia  kilkudziesięciu składników pokarmowych w diecie wraz z obszernym raportem opisowym
  • szczegółowy wywiad zdrowotny w celu ustalenia dodatkowych zaleceń dietetycznych
  • zlecenie odpowiednich badań laboratoryjnych w kontekście zdiagnozowania organizmu i wykluczenia ewentualnych zaburzeń w stanie zdrowia
  • przygotowanie szczegółowego planu żywienia obejmującego pakiet jadłospisów dniowych (na każdy osobno dzień terapii). Plan żywienia jest ściśle dopasowany do aktualnego problemu, stawianego celu, stanu zdrowia, upodobań smakowych, umiejętności kulinarnych, itp. Zawiera wszystkie gramatury i opisy przygotowania potraw.
  • opracowanie szczegółowej listy zakupów ułatwiającej realizację diety
  • opracowanie listy specjalnych zadań terapeutycznych
  • odpowiednie ukierunkowanie w zakresie dodatkowych ćwiczeń fizycznych

Cennik usług dietetycznych

Zapraszam Cię do zapoznania się z cennikiem usług dietetycznych świadczonych w moich gabinetach w Lublinie i Puławach. Oferta obejmuje 3 podstawowe warianty:

  • pierwsza konsultacja, czyli podstawowy wywiad dietetyczny obejmujący badanie masy i składu ciała, analizę wyników badań medycznych, szczegółowe omówienie potrzeb oraz preferencji żywieniowych
  • przygotowanie oraz odbiór planu dietetycznego ( 3 tygodniowy plan dietetyczny idealnie dobrany pod Twoje upodobania, możliwości czasowe, problemy zdrowotne i oczekiwania )
  • wizyta kontrolna , czyli kontynuacja diety - analiza osiągniętych efektów, szczegółowy wywiad dotyczący bieżącej diety - przygotowanie całkowicie nowego jadłospisu na kolejne 3 tygodnie

Więcej szczegółów dotyczących cennika usług dietetycznych znajdziesz na stronie: Cennik

Zapraszam serdecznie do moich gabinetów!

Dobry Dietetyk℠ Lublin

ul. Bartosza Głowackiego 35

II piętro, pokój 59

20-060 Lublin

Gdzie w Lublinie: Znajdź mnie na mapie

Dobry Dietetyk℠ Puławy

ul. Zygmunta Wróblewskiego 3/1A

Gabinety Lekarskie SALUS

24-100 Puławy

Gdzie w Puławach: Znajdź mnie na mapie

Polecane artykuły

Unikaj Smażenia

Potrawy smażone – smaczne, chrupiące, pachnące, ale niestety ponoć niezdrowe. Dietetycy i lekarze od lat ostrzegają nas przed konsekwencjami jakie niesie za sobą nadmiar spożywanego ...

czytaj więcej

Pierwsze śniadanie

Dlaczego nie jadasz śniadań? Nie czujesz głodu, nie masz czasu, walczysz z nadwagą, a może po prostu robienie posiłków Cię nudzi? Jeżeli uważasz, że Twój ...

czytaj więcej

Migdałowa dawka zdrowia

Najodpowiedniejszy klimat dla uprawy migdałów mają obrzeża pustyń w podgórskich rejonach środkowej Azji, tereny Mongolii i Chin. Znano je tam od kilku tysięcy lat. Kupcy ...

czytaj więcej

Serce bije na trwogę

Nadeszły słoneczne, ciepłe i coraz dłuższe dni. Zieleń drzew i trawy zachęcają, aby urządzić piknik czy przyjęcie dla znajomych w ogródku. Od pewnego już czasu, ...

czytaj więcej
POKAŻ