Magdalena Borek

Zaparcia

 Magdalena Borek

Szukasz pomocy w 
ZAPARCIACH?

Magdalena Borek

 Dieta w zaparciach

 

Co jest powodem i zasady diety

 

Zaparcia wiążą się z zaburzeniami prawidłowej ilości wypróżnień. Czynność ta uwarunkowana jest rozmaitymi czynnikami, jak sposób żywienia, dyspozycja psychiczna, cechy osobowości, aktywność ruchowa, itp. Wszystkie te czynniki mogą rzutować w różny sposób na aktywność przewodu pokarmowego i skracać bądź wydłużać przesuw treści pokarmowej. Tempo przemieszczania się pokarmu w jelicie grubym może trwać nawet tydzień, jednak w większości przypadków przebiega nie dłużej niż 2-3 dni. Zaparcia najczęściej rozpoznaje się wówczas, gdy stolce pojawiają się rzadziej niż 3 razy w tygodniu.

Do kluczowych czynników żywieniowych powodujących zaparcia należy zaliczyć nadmierną podaż tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz małą ilość błonnika w diecie spowodowaną niskim spożyciem gruboziarnistych przetworów zbożowych czy warzyw. Nie bez znaczenia jest także towarzyszący wielu osobom pośpiech, napięcia nerwowe, zbyt niska aktywność fizyczna lub świadome tłumienie wypróżnień. 

Podstawą diety jest zwiększenie konsumpcji produktów bogatych w błonnik pokarmowy jak gruboziarniste przetwory zbożowe, otręby, płatki owsiane, surowe warzywa i owoce. Należy także ograniczyć spożywanie zbyt tłustych potraw oraz słodyczy, w szczególności wyrobów czekoladowych. Zaleca się wypijanie większej ilości wody oraz częstsze spożywanie kwaśnych produktów mlecznych.

 

 Dodatkowe zalecenia

 

  • Zadbaj o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego wybieraj pieczywo z pełnego ziarna w miejsce pieczywa pszennego, wybieraj kasze gruboziarniste: gryczana, perłowa gruba, jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, jęczmienne. 

  • W diecie warto zwrócić uwagę na podaż napojów mlecznych fermentowanych (np. kefir, jogurt, maślanka)- zwiększają one procesy fermentacyjne w jelitach.

  • Spożywaj odpowiednią ilość płynów - wody mineralnej, niesłodzonych herbat ziołowych i owocowych. Zapotrzebowanie na płyny obliczyć można mnożąc masę ciała przez 30 ml wody.

  • Zadbaj o odpowiednią podaż ruchu. Pozwala on regulować wypróżnianie.  

  • Owoce i warzywa staraj się spożywać na surowo. Powinny one znajdować się niemal w każdym posiłku. Owoce warto się jeść ze skórką. 

  • Szczególne właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego mają śliwki suszone. Zaleca się zjadanie na czczo kilku śliwek suszonych namoczonych przez noc. 

  • Staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

  • Ograniczaj jedzenie słodyczy i potraw z białej mąki. Unikaj także cukru i słodzonych napojów.

 

Cennik usług dietetycznych 

Zapraszam Cię do zapoznania się z cennikiem usług dietetycznych świadczonych w moich gabinetach w Lublinie i Puławach. Oferta obejmuje 3 podstawowe warianty:

  • pierwsza konsultacja - wywiad dietetyczny obejmujący badanie masy i składu ciała, analizę wyników badań medycznych,  szczegółowe omówienie potrzeb oraz preferencji żywieniowych
  • przygotowanie oraz odbiór planu dietetycznego ( 3 tygodniowy plan dietetyczny idealnie dobrany pod Twoje upodobania, możliwości czasowe, problemy zdrowotne i oczekiwania ) wraz z objaśnieniem wszystkich szczegółów i analiz
  • wizyta kontrolna , czyli kontynuacja diety - analiza osiągniętych efektów, szczegółowy wywiad dotyczący bieżącej diety - przygotowanie całkowicie nowego jadłospisu na kolejne 3 tygodnie 

Więcej szczegółów dotyczących cennika usług dietetycznych znajdziesz na stronie: Cennik 

Zapraszam serdecznie do moich gabinetów! 

Dobry Dietetyk℠ Lublin 

ul. Bartosza Głowackiego 35

II piętro, pokój 59

20-060 Lublin

Gdzie w Lublinie: Znajdź mnie na mapie 

Dobry Dietetyk℠ Puławy 

ul. Zygmunta Wróblewskiego 3/1A

Gabinety Lekarskie SALUS

24-100 Puławy

Gdzie w Puławach: Znajdź mnie na mapie

POKAŻ