Magdalena Borek

Cukrzyca ciążowa

 Magdalena Borek

Szukasz pomocy w 
CUKRZYCY CIĄŻOWEJ?

Magdalena Borek

 Dieta w cukrzycy ciążowej

 

Co to jest cukrzyca ciążowa?


Cukrzyca ciążowa to stan wysokiego poziomu glukozy we krwi w trakcie ciąży. Obserwuje się ją częściej u kobiet, które przed zajściem w ciążę wykazywały objawy insulinooporności lub cukrzyca istniała u nich już przed ciążą, ale nie została wcześniej wykryta. Wahania poziomu glukozy we krwi i związane z tym zmiany w organizmie matki, mogą skutkować wystąpieniem zaburzeń metabolicznych noworodka lub nieprawidłowym rozwojem psychofizycznym dziecka w latach późniejszych.

Głównym zadaniem dietoterapii cukrzycy ciążowej jest utrzymanie prawidłowych wartości glukozy u kobiety spodziewającej się dziecka. U ciężarnych z cukrzycą ryzyko ujawnienia się w kolejnych latach zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest znacząco wyższe w porównaniu ze średnią populacyjną, wynosząc ponad 50%.Warto więc nie tylko w okresie ciąży dbać o odpowiednią dietę, która jest jednym z kluczowych elementów terapii ale także pamiętać o normalizacji masy ciała i odpowiednim żywieniu po porodzie.

Dieta powinna zapewnić odpowiednią podaż witamin i mikroelementów, dlatego warto bazować na produktach nieprzetworzonych. 

 

 Co musisz dodatkowo zrobić dla swojego zdrowia?

Należy dostosować ilość kalorii do zmieniającej się masy ciała w poszczególnych trymestrach ciąży oraz aktywności fizycznej kobiety. W składzie diety zaleca się najczęściej 3 posiłki główne i 3 dodatkowe przekąski. Dieta powinna dostarczać 40–50% energii pochodzącej z węglowodanów złożonych, 30% z białka i 20–30% z odpowiednich tłuszczów. Zaleca się kontrolę glukozy we krwi według zaleceń lekarskich. Uznaje się za pożądane stężenia glukozy we krwi na czczo w wartościach 60–90 mg/dl, a mierzone 1h po posiłku maksymalnie 120 mg/dl. Dodatkowo, glikemia nocna (pomiędzy 2:00 a 4:00 w nocy) nie powinna spadać poniżej 60 mg/dl. 

Posiłki należy spożywać regularnie tak, by przerwy między nimi nie przekraczały 3 godzin. Zaleca się uwzględnienie dodatkowego posiłku wieczornego, zawierającego około 25 gramów węglowodanów złożonych. Posiłek ten powinien być spożywany w godzinach wieczornych, około 22:00–22:30. Ma on za zadanie zabezpieczyć pacjentkę przed wystąpieniem powikłań związanych z hipoglikemią nocną i głodową ketogenezą (wzmożoną syntezą ciał ketonowych we krwi).

Wszelkiego typu słodycze, ciasta i ciastka, cukier, miód, dżemy i konfitury, słodkie napoje, soki owocowe, czekoladę należy ograniczyć do minimum. Nie zaleca się także stosowania fruktozy jako zamiennika cukru.

Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym, takie jak: pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, basmati, płatki owsiane, gruboziarniste kasze.

U przyszłej mamy z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej ważne jest ograniczenie spożycia potraw smażonych. Polecane metody obróbki termicznej to: gotowanie w wodzie lub na parze, a także pieczenie w piekarniku w rękawach foliowych lub pergaminie.

Należy pamiętać o dostarczaniu pełnowartościowego białka, pochodzącego głównie z chudych gatunków mięs i ryb, jaj, produktów mlecznych oraz nasion roślin strączkowych. Zalecane ilości podaży białek z dietą to 1,3 mg/kg m.c./dobę.

Szczególnie wskazane jest spożywanie tłustych ryb morskich, tak by zapewnić podaż około 1 g kwasu dokozaheksaenowego – składnika o szerokim działaniu prozdrowotnym, związanym ze stymulacją prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego dziecka oraz przeciwdziałaniem w występowaniu zespołu metabolicznego u matki i dziecka w przyszłości.

Dieta powinna zapewnić odpowiednią podaż witamin i mikroelementów, dlatego warto bazować na produktach nieprzetworzonych.

Cennik usług dietetycznych 

Zapraszam Cię do zapoznania się z cennikiem usług dietetycznych świadczonych w moich gabinetach w Lublinie i Puławach. Oferta obejmuje 3 podstawowe warianty:

  • pierwsza konsultacja - wywiad dietetyczny obejmujący badanie masy i składu ciała, analizę wyników badań medycznych,  szczegółowe omówienie potrzeb oraz preferencji żywieniowych
  • przygotowanie oraz odbiór planu dietetycznego ( 3 tygodniowy plan dietetyczny idealnie dobrany pod Twoje upodobania, możliwości czasowe, problemy zdrowotne i oczekiwania ) wraz z objaśnieniem wszystkich szczegółów i analiz
  • wizyta kontrolna , czyli kontynuacja diety - analiza osiągniętych efektów, szczegółowy wywiad dotyczący bieżącej diety - przygotowanie całkowicie nowego jadłospisu na kolejne 3 tygodnie 

Więcej szczegółów dotyczących cennika usług dietetycznych znajdziesz na stronie: Cennik 

Zapraszam serdecznie do moich gabinetów! 

Dobry Dietetyk℠ Lublin 

ul. Bartosza Głowackiego 35

II piętro, pokój 59

20-060 Lublin

Gdzie w Lublinie: Znajdź mnie na mapie 

Dobry Dietetyk℠ Puławy 

ul. Zygmunta Wróblewskiego 3/1A

Gabinety Lekarskie SALUS

24-100 Puławy

Gdzie w Puławach: Znajdź mnie na mapie

POKAŻ