Magdalena Borek
06 Wrze

Tosty francuskie z owocami sezonowymi - śniadanie, które znasz!

Dzisiaj coś na pyszne śniadanko :) Tosty francuskie z owocami sezonowymi

 

Zastanawiasz się, czy już kiedyś jadłaś/eś takie danie? :D Myślę, że większość z nas przynajmniej raz w życiu jadła tosty francuskie, ale może nie wiedzieć, że tak się właśnie nazywają. Ten rodzaj grzanki to nic innego jak kromki chleba namoczone w jajku i usmażone na złocisty kolor - świetny sposób na wykorzystanie nieświeżego pieczywa i przygotowanie smacznego śniadania w kilkanaście minut.

Prawdopodobnie już teraz masz wiele pomysłów na podanie tego prostego dania - zarówno na słono, jak i na słodko. Moja propozycja jak pewnie już zauważyłaś/eś jest w wersji słodkiej z dodatkiem masła orzechowego oraz owoców

Jakie składniki potrzebujesz? 

  •  jajo 60g (1 sztuka)
  •  pieczywo 180g (3 kromki) 
  •  masło orzechowe 50g (2 łyżki)
  •  owoce sezonowe
  •  erytrol lub miód (do smaku)

Jak przygotować tosty francuskie - przepis

  • Jajo roztrzepać i zamoczyć w nim pieczywo z obu stron
  • Przełożyć na rozgrzaną patelnię i podgrzewać do ścięcia z obu stron
  • Wierzch posmarować masłem orzechowym
  • Położyć kawałki owoców i opcjonalnie posypać erytrolem lub skropić miodem

Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki np. dżemem lub/i masłem orzechowym. 

Szybki przepis idealnie sprawdza się jako uzupełnienie śniadania lub jako główny posiłek przed pracą/szkołą. Jakich owoców użyć? To już zależy tylko od Ciebie - stwórz własną kompozycję smakową! Ciesz się przepysznymi i kolorowym, a jednocześnie prostymi i szybki w przygotowaniu tostami francuskimi z owocami!

Twój komentarz




POKAŻ