Zastanawiasz się, czy już kiedyś jadłaś/eś takie danie? :D Myślę, że większość z nas przynajmniej raz w życiu jadła tosty francuskie, ale może nie wiedzieć, że tak się właśnie nazywają. Ten rodzaj grzanki to nic innego jak kromki chleba namoczone w jajku i usmażone na złocisty kolor - świetny sposób na wykorzystanie nieświeżego pieczywa i przygotowanie smacznego śniadania w kilkanaście minut.
Prawdopodobnie już teraz masz wiele pomysłów na podanie tego prostego dania - zarówno na słono, jak i na słodko. Moja propozycja jak pewnie już zauważyłaś/eś jest w wersji słodkiej z dodatkiem masła orzechowego oraz owoców
Jakie składniki potrzebujesz?
- jajo 60g (1 sztuka)
- pieczywo 180g (3 kromki)
- masło orzechowe 50g (2 łyżki)
- owoce sezonowe
- erytrol lub miód (do smaku)
Jak przygotować tosty francuskie - przepis
- Jajo roztrzepać i zamoczyć w nim pieczywo z obu stron
- Przełożyć na rozgrzaną patelnię i podgrzewać do ścięcia z obu stron
- Wierzch posmarować masłem orzechowym
- Położyć kawałki owoców i opcjonalnie posypać erytrolem lub skropić miodem
Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki np. dżemem lub/i masłem orzechowym.
Szybki przepis idealnie sprawdza się jako uzupełnienie śniadania lub jako główny posiłek przed pracą/szkołą. Jakich owoców użyć? To już zależy tylko od Ciebie - stwórz własną kompozycję smakową! Ciesz się przepysznymi i kolorowym, a jednocześnie prostymi i szybki w przygotowaniu tostami francuskimi z owocami!
Twój komentarz