Magdalena Borek
28 Wrze

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem - prawdziwy smak jesieni

Z okazji Światowego dnia jabłka przygotowałam dla Was przepis na Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem.

 

Jakie składniki potrzebujesz? 

  • 500g (2 duże) jabłka 
  • 100g (1/2 kostki) twarogu 
  • 25g (1 łyżka) miodu 
  • 20g (5 sztuk) orzechów włoskich 
  • opcjonalnie cynamon do smaku
     

Jak przygotować pieczone jabłka? 

  • Z jabłek odciąć górę na wysokości około 1-2 cm.
  • Wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne jednak nie przebić jabłek na wylot.
  • Twaróg wymieszać z miodem i pokruszonym orzechami.
  • Nafaszerować owoce, położyć odcięte z wierzchu kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piec bez przykrycia około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Opcjonalnie posypać cynamonem. 

Twój komentarz




POKAŻ