Przedstawiam Wam super przepis na obiad z cukinią. :) Lekkie i zdrowe danie, które niejednego smakosza zaskoczy niezwykłą soczystością i wspaniałym smakiem! Nadziewana cukinia to danie klasyczne, które mimo upływu lat nie wychodzi z mody. To idealny wybór na szybki obiad, szczególnie w sezonie, gdy cukinia jest najsmaczniejsza i łatwo dostępna.
Jakie składniki potrzebujesz?
- 600g (1 duża) cukinia
- 100g (porcja) mięsa mielonego z indyka
- 25g (1/2 sztuki) cebuli
- 10g (1 łyżka) oleju rzepakowego lub oliwy
- 15g (1 łyżka) koncentratu pomidorowego
- 30g (3 łyżki) kaszy kuskus
- 50g (porcja) sera feta
Jak przygotować faszerowane cukinie?
- Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek
- Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju
- Na patelnię dodać mięso, doprawić wedle uznania i podsmażyć
- Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Do mięsa dodać kaszę, koncentrat, pokruszony ser i wymieszać
- Do środka cukinii wyłożyć farsz i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut
Gotowe! Smacznie, zdrowo, kolorowo ;) Po upieczeniu każdą cukinię faszerowaną udekoruj posiekanymi na mniejsze kawałkami pomidorkami i posyp siekanym szczypiorkiem (według uznania). Możesz podawać od razu lub po przestudzeniu.
Zapraszam Cię do zapoznania się z resztą moich propozycji na: przepisy
A jeśli brakuje Ci pomysłów lub szukasz przepisów z uwzględnieniem konkretnych wytycznych oraz preferencji smakowych — napisz do mnie, przygotuję jadłospis dostosowany wyłącznie do Twoich potrzeb :)
Twój komentarz