Magdalena Borek
12 Wrze

Cukinia faszerowana - łódka pełna smaku!

Zapraszam Was do ostatniego już letniego przepisu w tym roku! Korzystajmy maksymalnie z dobrodziejstw tej wspaniałej pory roku — odpłyń łódką pełną smaku :D

 

Przedstawiam Wam super przepis na obiad z cukinią. :) Lekkie i zdrowe danie, które niejednego smakosza zaskoczy niezwykłą soczystością i wspaniałym smakiem! Nadziewana cukinia to danie klasyczne, które mimo upływu lat nie wychodzi z mody. To idealny wybór na szybki obiad, szczególnie w sezonie, gdy cukinia jest najsmaczniejsza i łatwo dostępna.

Jakie składniki potrzebujesz? 

  • 600g (1 duża) cukinia
  • 100g (porcja) mięsa mielonego z indyka 
  • 25g (1/2 sztuki) cebuli 
  • 10g (1 łyżka) oleju rzepakowego lub oliwy
  • 15g (1 łyżka) koncentratu pomidorowego 
  • 30g (3 łyżki) kaszy kuskus 
  • 50g (porcja) sera feta

Jak przygotować faszerowane cukinie? 

  • Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek
  • Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju
  • Na patelnię dodać mięso, doprawić wedle uznania i podsmażyć 
  • Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • Do mięsa dodać kaszę, koncentrat, pokruszony ser i wymieszać
  • Do środka cukinii wyłożyć farsz i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut

Gotowe! Smacznie, zdrowo, kolorowo ;) Po upieczeniu każdą cukinię faszerowaną udekoruj posiekanymi na mniejsze kawałkami pomidorkami i posyp siekanym szczypiorkiem (według uznania). Możesz podawać od razu lub po przestudzeniu. 

Zapraszam Cię do zapoznania się z resztą moich propozycji na: przepisy
 

A jeśli brakuje Ci pomysłów lub szukasz przepisów z uwzględnieniem konkretnych wytycznych oraz preferencji smakowych — napisz do mnie, przygotuję jadłospis dostosowany wyłącznie do Twoich potrzeb :)

Twój komentarz




POKAŻ