Placki z cukinii nie są żadną nowością w polskiej domowej kuchni. Ten lub podobny przepis jest na ogół znany - zarówno mamą, jak i babcią :) Dziś chciałam Wam zaprezentować ten klasyk z dodatkiem merechwki - warzyw nigdy dość :)
Placuszki z cukinii sprawdzą się jako samodzielne danie na obiad, przekąska na podwieczorek lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu. Przepis jest naprawdę prosty, a same placki... cóż... delikatne, zdrowe, aromatyczne — po prostu pyszne! Będą się nimi zajadać zarówno dorośli, a ze względu na swoją konsystencję i skład są świetnym daniem dla najmłodszych.
Jakie składniki potrzebujesz?
- 60g (1 duża sztuka) jaja
- 30g (3 łyżki) mąki np. orkiszowej, żytniej lub graham
- 500g (1 średnia) cukinia
- 100g (1 średnia) marchewka
- 100g (4 łyżki) jogurtu naturalnego
- 6g (3 łyżeczki) natki pietruszki
- ulubione przyprawy
Jak przygotować placuszki z cukinii - przepis
- Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki
- Umyć i obrać marchew
- Warzywa zetrzeć na tarce
- Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę
- Starte warzywa wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić (podstawowe przyprawy lub wybrać swoje ulubione)
- Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą.
- Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw
Kolejny szybki i łatwy przepis, który z pewnością wzbogaci Twoją książkę kucharską ? :) Sama uwielbiam jeść placki z cukinii bez żadnych dodatków, jednak w przepisie zaproponowałam Wam również sos z jogurtu naturalnego — stwórz swoją kompozycję — np. sos czosnkowy oparty na jogurcie naturalnym też się sprawdzi.
Placki z cukinii wychodzą niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Każdy składnik jest tu istotny i nadaje wyjątkowości tym plackom. Częstym dodatkiem na talerzu jest również listek bazylii, mięty lub też świeżej kolendry.
Życzę Wam smacznego i do zobaczenia w kolejnych przepisach!
Twój komentarz