Magdalena Borek
26 Sier

Placki z cukinii i marchewki - najlepszy przepis dla dzieci i nie tylko!

Warzywny pomysł na smaczne placki, które mogą sprawdzić się zarówno jako przekąska, jak i danie główne. Bardzo prosty przepis do wykonania w kilka chwil z ogólnie dostępnych składników. Sprawdź jakie to proste ;)

 

Placki z cukinii nie są żadną nowością w polskiej domowej kuchni. Ten lub podobny przepis jest na ogół znany - zarówno mamą, jak i babcią :) Dziś chciałam Wam zaprezentować ten klasyk z dodatkiem merechwki - warzyw nigdy dość :)

Placuszki z cukinii sprawdzą się jako samodzielne danie na obiad, przekąska na podwieczorek lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu. Przepis jest naprawdę prosty, a same placki... cóż... delikatne, zdrowe, aromatyczne — po prostu pyszne! Będą się nimi zajadać zarówno dorośli, a ze względu na swoją konsystencję i skład są świetnym daniem dla najmłodszych.

Jakie składniki potrzebujesz? 

  • 60g (1 duża sztuka) jaja
  • 30g (3 łyżki) mąki np. orkiszowej, żytniej lub graham
  • 500g (1 średnia) cukinia
  • 100g (1 średnia) marchewka
  • 100g (4 łyżki) jogurtu naturalnego
  • 6g (3 łyżeczki) natki pietruszki
  • ulubione przyprawy

Jak przygotować placuszki z cukinii - przepis 

  • Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki
  • Umyć i obrać marchew 
  • Warzywa zetrzeć na tarce
  • Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę
  • Starte warzywa wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić (podstawowe przyprawy lub wybrać swoje ulubione)
  • Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą.
  • Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw

Kolejny szybki i łatwy przepis, który z pewnością wzbogaci Twoją książkę kucharską ? :) Sama uwielbiam jeść placki z cukinii bez żadnych dodatków, jednak w przepisie zaproponowałam Wam również sos z jogurtu naturalnego — stwórz swoją kompozycję — np. sos czosnkowy oparty na jogurcie naturalnym też się sprawdzi. 

Placki z cukinii wychodzą niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Każdy składnik jest tu istotny i nadaje wyjątkowości tym plackom. Częstym dodatkiem na talerzu jest również listek bazylii, mięty lub też świeżej kolendry.


Życzę Wam smacznego i do zobaczenia w kolejnych przepisach!

Twój komentarz




POKAŻ