Magdalena Borek
19 Czerw

Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem - śniadanie idealne

Ciepła pora smakoszom zdrowej kuchni na pewno kojarzy się również ze smakowitymi szparagami. Przedstawiam szybki przepis na gustowne i pożywne śniadanie w królewskim stylu!

Jakie składniki potrzebujesz?

  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • pół opakowania łososia wędzonego
  • 5 szparagów zielonych
  • garść pomidorków koktajlowych
  • koperek

 

Jak przygotować omlet - przepis

  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości
  • Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić
  • W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków wszystkowymieszać łyżką.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych.
  • Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut.
  • Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem

 

Podsumowując...

Szybko, smacznie a przede wszystkim oczywiście zdrowo! Na pozór proste danie może zrobić ogromne wrażenie zarówno na znajomych, jak i Twojej drugiej połówce. Puść wodzę fantazji i udekoruj posiłek według swojego gustu. Jestem pewna, że efekt będzie niesamowity! Poznaj resztę moich przepisów i ciesz się dobrym smakiem w codziennej kuchni. 

Twój komentarz




POKAŻ