
Bardzo prosty, a jednocześnie odświeżający pomysł na krem z wykorzystaniem batatów. Jabłko nie znalazło się tu przypadkiem - to właśnie ten owoc wzbogaca smak i wyróżnia przepis spośród innych kremów. 🍎🍏🍎🍏
Tym razem przepis dla posiadaczy Thermomix'a, jednak równie dobrze do przygotowania możesz użyć tradycyjnego blendera.
Potrzebne składniki
- 600g (1 duży) batat
- 200g (1 średnie) kwaśne jabłko
- 4g (2 ząbki) czosnku
- 3g (1 cm) korzenia imbiru
- 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
- 750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
- opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
- opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
Przepis na krem z batatów
- Batata obrać i pokroić w kosteczkę
- Wrzucić do themomixera i miksować 10 sekund/obroty 5
- Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni
- Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiksować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem
- Opcjonalnie doprawić wedle uznania
- Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
Kilka słów na koniec 🍲
Danie tego typu zasmakuje najmłodszym smakoszom, jak i tym starszym. Ten delikatny krem, jest bardzo zdrowy i lekko strawny, zatem śmiało możesz dołączyć go do swojej diety. Postaraj się udekorować danie przed podaniem - pamiętajmy, że każdy zmysł ma wpływ na smak Twojego dania 🙂
Jeśli poszukujesz więcej pomysłów na zdrowie i ciekawe dania zapraszam Cię na moją stronę z przepisami
Twój komentarz