Magdalena Borek
22 Gru

Śledzie z cebulką w oleju lnianym 🎅

Kolejny tradycyjny polski przepis, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole :) 

Składniki:

  • Cebula 25 g (pół małej sztuki)
  • Liść laurowy 2 g (2 liście)
  • Ocet winny 3 g (1 łyżeczka)
  • Olej lniany 20 g (2 łyżki)
  • Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
  • Śledź solony 120 g (1 sztuka)
  • Ziele angielskie 2 g (1 szczypta)


Sposób przygotowania:

  • Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (minimum 3 godziny)
  • Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki
  • Cebulę posiekać, wymieszać z octem, cytryną, doprawić solą i pieprzem
  • Wymieszać z kawałkami śledzia w słoiczku lub na małym półmisku, dodać przyprawy i zalać olejem
  • Przykryć i odstawić najlepiej nawet na 2-3 dni.

Twój komentarz




POKAŻ