Magdalena Borek
21 Gru

Ryba po grecku 🎅

Wigilia i Święta bez Ryby po grecku? To raczej niemożliwe - sprawdź sprawdzony przepis  

Składniki:

  • Filet z dorsza 120 g (sztuka)
  • Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
  • Marchew 50 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
  • Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
  • Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
  • Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
  • Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)


Sposób przygotowania:

  • Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny
  • Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem
  • Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach
  • Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć
  • Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut
  • Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz
  • Sos zagotować i zalać nim rybę
  • Odstawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




POKAŻ