Składniki:
- Filet z dorsza 120 g (sztuka)
- Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
- Marchew 50 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
- Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
- Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
- Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
- Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
- Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
- Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny
- Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem
- Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć
- Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut
- Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz
- Sos zagotować i zalać nim rybę
- Odstawić do ostygnięcia.
Twój komentarz