Magdalena Borek
20 Gru

Świąteczny barszcz z buraków 🎅

Sprawdź jak przygotować barszcz na domowym zakwasie. 

ZAKWAS Z BURAKA

Składniki:

  • Buraki 1 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy klika sztuk
  • Ziele angielski klika sztuk
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Buraki obrać i pokroić
  • Czosnku obrać
  • Buraki i czosnek wsadzić do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody
  • Dodać soli w proporcji1 łyżka na 1 litr dodanej wody
  • Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego
  • Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę
  • Po kilku dniach zakwas jest gotowy

 

BARSZCZ

Składniki:

  • Buraki kiszone z zakwasem
  • Bulion warzywny 1,5 litra
  • Czosnek 2 ząbki
  • Suszone grzyby klika sztuk
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Ziele angielskie do smaku
  • Majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień
  • Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby
  • Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut
  • Na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą
  • Odstawić do wystygnięcia i przecedzić
  • Podgrzać przed podaniem

Twój komentarz




POKAŻ