Tym razem przepis, który przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom (wystarczy podmienić jeden z głównych składników). Nieważne czy użyjesz tofu, czy fileta jest to szybkie i łatwe obiadowe rozwiązanie!
Wszystkie potrzebne produkty dostaniesz w każdym supermarkecie, więc przy najbliższych zakupach polecam Ci gorąco dodać je do koszyka.? Tu naprawdę ciężko coś zepsuć. Wrzucasz wszystko niemal naraz, delikatnie podsmażasz i zalewasz mleczkiem kokosowym. Proste! Resztę wolnego czasu przeznacz na co chcesz ?
Potrzebne składniki
- 300g (1/2 średniej) cukinii
- 100g (1/2 średniej) papryki
- 100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki
- 5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
- 2g (kawałek) imbiru
- 1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry
- 100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka
- 50g (1/2 woreczka) ryżu
Jak przygotować curry z mlekiem kokosowym i warzywami?
- Tofu lub fileta pokroić w kostkę
- Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę
- Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć
- Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu
- Opcjonalnie doprawić wedle uznania
- Podawać z ugotowanym na sypko ryżem
Czy warto?
Esencjonalne curry... delikatne mleko kokosowe... ulubione warzywa i dodatki.? Brzmi smakowicie. Oczywiście, jeśli na Twojej czarnej liście znajduje się przyprawa curry, to odpowiedź jest jasna ? Jednak dla zwolenników ten szybki przepis spełni wszelkie oczekiwania. Przygotowanie jest bardzo proste i przyjemne, produkty łatwo dostępne, a końcowy efekt smakowy... zobaczysz, że zaskoczy niejedną osobę. Jeszcze mam małą wskazówkę: warzywa wybierz te, które lubisz! W curry sprawdzi się również brokuł, groszek zielony, szparagi. Miłego gotowania! ??? ?
Twój komentarz