Jesienne weekendy to idealny czas na pyszności z piekarnika.? Gdy aromat domowych wypieków wypełnia nasz dom, nawet brzydka jesienna pogoda staje się znośna. :) Odnosząc się do wypieków... to chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym i niewymagającym wielu składników przepisem na śliwki pod kruszonką. Crumble - czyli owoce pod kruszonką (to właśnie taka jest fachowa nazwa tego deseru) idealnie sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i deser, którym możesz wzbogacić popołudniową kawę z sąsiadką.
Dlaczego śliwki? To jedne z moich ulubionych jesiennych owoców - uwaga, dodatkowo bardzo zdrowych! Kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych. Świetnie sprawdzają się nie tylko jak przekąska, ale również jako składnik pełnowartościowych posiłków jak np. korzenna owsianka ze śliwkami (kliknij tutaj).
Składniki na 2 porcje - czego potrzebujesz?
- 300g (porcja) śliwek
- 60g (6 łyżek) mąki owsianej
- 30g (3 łyżki) erytrolu
- 25g (duża łyżka) masła
Jak przygotować śliwkowy crumble?
- Z owoców usunąć pestki, podzielić na połówki i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego lub kokilek
- Masło rozpuścić i wymieszać z mąką oraz erytrolem
- Posypać owoce powstałą kruszonką i zapiekać 25 minut w temperaturze 200 stopni bez przykrycia
- Opcjonalnie przyozdobić cynamonem przed podaniem
Dodatkowo pamiętaj, że...
Crumble świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym i z... lodami(jako specjalista w dziedzinie żywienia oczywiście muszę polecić lody dietetyczne ?). Takie dodatki na pewno dodadzą smaku i Twojemu wykwintności deserowi! Czy możesz zastosować inne owoce? Oczywiście, jak w większości moich przepisów możesz sama zdecydować, czego użyjesz - jesienią idealne oprócz śliwek i jabłek ? będą także gruszki ? oraz brzoskwinie ?. Na koniec dodam, że śliwki pod owsianym kruszonką są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno dlatego możesz zabrać je ze sobą gdzie tylko chcesz. ?
To wszystko! Życzę wszystkim smacznych oraz udanych wypieków w domowym zaciszu!
Twój komentarz