Magdalena Borek
10 Paź

Korzenna owsianka ze śliwkami - pełnowartościowe śniadanie w kilka minut!

10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki :) W związku z powyższym prezentuje Wam świetny przepis na owsiankę w jesiennym stylu ;) 


Poranki robią się coraz chłodniejsze, a letnie owoce powoli znikają ze sklepowych półek oraz targowisk. Jesień jednak nie jest taka zła, jeśli chodzi o kulinaria, ponieważ to właśnie teraz łatwo dostępną są słodkie i zdrowe śliwki oraz pożywne orzechy. Jestem przekonana, że błyskawiczny przepis na pełnowartościowe śniadanie z wykorzystaniem darów jesieni będzie dobrym uzupełnieniem Waszej domowej książki kucharskiej.
Jesienią nie tylko poranki są chłodniejsze, ale również wielu osób do pracy czy szkoły nie budzą już promienie słońca, a ciemna noc ? Zatem skoro każda poranna minuta jest na wagę złota, z całego serca polecam to danie, które przygotujesz w kilka minut :)

Jakie składniki potrzebujesz?

  • 50g (5 łyżek) płatków owsianych 
  • 200g (porcja) mleka 
  • 12g (1 łyżeczka) miodu 
  • 10g (1 łyżeczka) masła orzechowego 
  • 15g (1 łyżka) dowolnych orzechów 
  • 100g (4-5 sztuk) śliwek 
  • 1-2g (do smaku) cynamon i imbir w proszku 

Jak przygotować owsiankę ze śliwkami i orzechami? 

  • Płatki zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia.
  • Następnie podgrzać w rondelku do zagotowania dodając cynamon i imbir do smaku.
  • Przełożyć owsiankę do miseczki, dodać śliwki, miód, masło orzechowe i orzechy

Podsumowanie

Owsianka to jeden z najbardziej wartościowych posiłków, jaki można przygotować w tak krótkim czasie! Warto sięgać po nią rano, ponieważ oprócz cennych składników odżywczych, zapewni Ci energię na znaczną część dnia. Użycie jako dodatków orzechów, owoców oraz np. rozgrzewających przypraw sprawia, że jest niemal posiłkiem idealnym na zimne jesienne poranki! ???

Oczywiście w przypadku owsianek mamy dużą dowolność, jeśli chodzi o składniki, zatem do dzieła! :) Zapraszam Was również do zapoznania się z pozostałymi przepisami z jesiennej serii: Przepisy ;) 

Do zobaczenia i smacznego! 

Twój komentarz




POKAŻ