Magdalena Borek
01 Paź

Dahl z czarną soczewicą i batatem - smacznie i jednogarnkowo!

01.10.2021 Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu 

Jakie składniki potrzebujesz? 

  • 250g batata 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru 
  • 100g soczewicy czarnej lub czerwonej 
  • 400g passaty pomidorowej 
  • 100g wody 
  • 10g oleju rzepakowego 
  • 5g łyżeczka erytrolu
  • Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra 
  • 30g mleka kokosowego
     

Jak przygotować Dahl?

  • Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut).
  • Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir.
  • Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby.
  • Dodać wybrane przyprawy i erytrol.
  • Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym. 

Twój komentarz




POKAŻ